Mydlandia.pl

Wszystko o kosmetykach i zdrowiu.

Jakich produktów należy się wystrzegać w upalne dni?

slonce

Kiedy doskwiera nam upał, staramy się za wszelką cenę schłodzić. Jednak źle dobrane posiłki mogą nam w tym skutecznie przeszkodzić. Powinniśmy unikać potraw rozgrzewających, a także ciężkostrawnych i tłustych. Należy wiedzieć, że za rozgrzewające działanie niektórych produktów odpowiadają substancje czynne, takie jak kapsaicyna czy piperyna. Rozszerzają one naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi i jednocześnie podnoszą temperaturę ciała.

Przyprawy, po które chętnie sięgamy zimą, latem mogą więc nadmiernie podnieść temperaturę ciała i wywołać nadmierne pocenie. Z tych przypraw lepiej zrezygnować latem: są to ostre papryki i pieprz, przyprawmy korzenne – cynamon, kurkuma, goździki, gałka muszkatołowa, anyż czy imbir. Ponadto warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają siarki, odpowiadające za przykry zapach potu. Mimo ich wielu zdrowotnych właściwości, chcąc uniknąć latem intensywnego zapachu ciała, powinniśmy ograniczyć jedzenie przede wszystkim: cebuli, czosnku czy pora. W gorące dni powinniśmy uważać szczególnie na to, co jemy ponieważ w wysokich temperaturach część produktów szybciej się psuje, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Wśród szczególnie niebezpiecznych potraw znajdują się przede wszystkim mięso i ryby oraz nabiał i lody. Czujność należy wykazać, kupując gotowe dania, na przykład sałatki z sosem majonezowym lub ciastka z kremem. Należy unikać także produktów bogatych w kofeinę, która może zarówno rozgrzewać, jak prowadzić do nieprzyjemnych odczuć ze strony serca. Niewskazany jest także alkohol, który rozszerza naczynia krwionośne i podnosi temperaturę ciała. Zobacz tez porady na stronie www.realista.pl, żeby jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie.